Kronen en bruggen

Wat zijn kronen en bruggen?

Kronen en bruggenEen kroon vormt een zogenaamd kapje over een beschadigde tand of kies. Behalve ter bescherming worden kronen ook toegepast om het uiterlijk, de vorm of de positie van een tand of kies te corrigeren. Kronen worden vaak op een implantaat geplaatst om de vorm en structuur van een tand na te bootsen. De kleur van porseleinen of keramische kronen kan worden aangepast aan de kleur van uw natuurlijke tanden. Andere materialen zijn goud- en metaallegeringen en kunststof (acryl). De legeringen zijn meestal sterker dan porselein en worden vaak aanbevolen voor de kiezen. Metalen kronen met opgebakken porselein worden vaak toegepast omdat deze sterk zijn en er fraai uitzien.

De tandarts adviseert een kroon bijvoorbeeld om:

  • een grote vulling te vervangen, wanneer er niet voldoende van de tand over is
  • een zwakke tand of kies te beschermen tegen breuk
  • een gebroken tand te herstellen
  • een brug aan te hechten
  • een implantaat te bedekken
  • een verkleurde of verkeerd gevormde tand te bedekken
  • een tand of kies te beschermen waarop een wortelkanaalbehandeling is uitgevoerd.

Wat is een brug?

Een brug wordt toegepast als u één of meer tanden of kiezen mist. De opengevallen ruimte door ontbrekende tanden kan ertoe leiden dat de overblijvende tanden gaan draaien of opschuiven, waardoor er een verkeerde beet ontstaat. De slechte balans als gevolg van ontbrekende tanden kan ook tandvleesaandoeningen en kaakgewrichtsklachten (TMJ) veroorzaken. Bruggen worden veel toegepast voor het vervangen van een of meer ontbrekende tanden of kiezen. Een brug omspant een leeg gedeelte waar tanden ontbreken en wordt met cement bevestigd aan de natuurlijke tanden of implantaten aan weerszijden van het lege gedeelte. De aangrenzende tanden dienen als verankering voor de brug. Er wordt een kunsttand bevestigd aan de kronen die op de aangrenzende tanden zijn geplaatst. Evenals bij kronen kunt u bij bruggen uit verschillende materialen kiezen. Op basis van de locatie en de functie van de ontbrekende tanden of kiezen en esthetische en financiële overwegingen zal de tandarts een bepaald materiaal adviseren. De kleur van porseleinen (keramische) bruggen kan worden aangepast aan de kleur van uw natuurlijke tanden.

Hoe worden kronen en bruggen gemaakt?

Voordat een kroon of brug kan worden gemaakt, moeten de betreffende tanden of kiezen worden bijgeslepen, zodat de kroon of brug goed past. Na het bijslijpen maakt de tandarts een afdruk, zodat er een precies passende mal voor de kroon of brug gemaakt kan worden. Als er porselein wordt gebruikt, bepaalt de tandarts de juiste kleur, die overeenkomt met de kleur van uw eigen tanden en kiezen. Met behulp van de afdruk produceert een tandtechnisch laboratorium de kroon of brug in het gewenste materiaal. Er wordt een tijdelijke kroon of brug geplaatst om de voorbereide tanden of kiezen te beschermen totdat de permanente kroon of brug klaar is. Tot slot wordt de permanente kroon of brug met cement aan de tanden of kiezen bevestigd.

Hoe lang gaan kronen en bruggen mee?

In principe kunnen kronen en bruggen een leven lang meegaan, maar soms raken ze los of vallen ze uit. De belangrijkste bijdrage die u aan de levensduur van uw kronen en bruggen kunt leveren, is een goede mondhygiëne. Een brug verliest zijn ondersteuning als de aangrenzende tanden of het kaakbot worden aangetast door tandbederf. Houd uw tandvlees en uw tanden en kiezen gezond door twee keer per dag met een fluoride tandpasta te poetsen en dagelijks te flossen. Ga regelmatig naar de tandarts of mondhygiënist voor controle en tandsteenverwijdering. Kauw niet op hard voedsel, ijs of andere harde voorwerpen om beschadiging van uw kroon of brug te voorkomen.

Krijg ik last van napijn?

Een tand of kies die van een kroon of een brug is voorzien kan na plaatsing soms gevoelig zijn. Deze gevoeligheid is meestal tijdelijk. Als dit aanhoudt of heviger neem dan contact met ons op.

Wat kost een kroon of een brug?

De kosten van een kroon bestaan uit diverse onderdelen de soort kroon, het materiaal dat wordt gebruikt en de kosten voor techniek. Bovendien is het van belang of een opbouw nodig is. De kosten voor een brug hangen af van de soort brug en het aantal tanden en kiezen dat moet worden vervangen. Een etsbrug is vaak goedkoper dan een gewone brug. U kunt bij ons altijd om een begroting kronen en/of bruggen vragen.

Worden kronen en bruggen door de verzekering vergoed?

De vergoedingen variëren per zorgverzekeraar en soort verzekering / pakket. In uw polis staat op welke vergoedingen u recht heeft.

Meer weten over Kronen en Bruggen?

Of wilt u een afspraak maken voor een vrijblijvend consult of een second opinion?

Boek een consult of vraag meer informatie aan

5 jaar Garantie

Op implantaten én kronen

5 jaar garantie op implantaten en kronenWij streven ernaar de hoogste norm te bieden op het gebied van persoonlijke gebits- verzorging en zo te zorgen voor de kwaliteitstandheelkunde die onze patiënten verdienen. We zorgen voor een alomvattend behandelplan en gebruiken herstellende en cosmetische tandheelkunde om de voor u optimale gebitstoestand te bereiken. Als er spoedeisende hulp nodig is, zullen we er alles aan doen om u zo snel mogelijk te zien en te behandelen....

Tanden implantaten, Tandarts NG-dent Hilversum, Betaalbaar en Beste Kwaliteit en Arts

NG-dent Implantologie & Tandheelkunde
Groest 71-3, 1211 EA Hilversum
Tel: 035 - 624 60 98 / 06 - 50 40 15 73

Normale Openingstijden Ma. t/m Vrij.
Van 08:30 tot 17:00 uur

Avondopenstellingen Di. en Woe.
Van 17:00 tot 21:00 uur

Extra Avondopenstellingen Implantaten
Do. en Vrij. van 17:00 tot 21.00 uur
Zaterdag van 10:00 tot 15:00 uur

Spoeddienst
Voor acute pijnklachten kunt u telefonisch con- tact met ons opnemen.

contact